Samenwerken aan nieuwe kansen

Samenwerken aan nieuwe kansenSamenwerken aan nieuwe kansen, dat was het hoofdthema van deze netwerkbijeenkomst van en voor werkzoekenden. Ongeveer 80 mensen bezochten het Netwerkcafé op 27 mei 2014. We hadden een veelzijdig programma met onderwerpen als het mini cv, de WWB, Circus in Veen en een korte vooruitblik op het Netwerkcafé van dinsdag 24 juni 2014.
Er waren speciale gasten uit Muntendam, Emmen en Stadskanaal. Vrijwilligers die erg enthousiast zijn over de formule van het Netwerkcafé Veendam. Ook in deze regio’s worden de UWV activiteiten afgestoten en overgenomen door vrijwilligers.

Mini CV

Als je op straat loopt, dan heb je normaliter niet je cv bij je. Maar, mocht je onverhoopt met iemand in gesprek raken over werk en je wil je gegevens achterlaten, dan is zo’n cv toch wel handig. Meestal wordt je naam en telefoon op een papiertje geschreven, wat dan in een broekzak verdwijnt en een eigen (kort) leventje gaat leiden.

Feiko Spieard gaf in een boeiende presentatie tekst en uitleg over het mini cv en liet twee voorbeelden zien. Het mini cv heeft het formaat van een visitekaartje, hooguit een half A4-tje, welke je gebruikt tijdens het netwerken.

Met het mini cv breng je de belangrijkste informatie in een paar seconden over bij je netwerkpartner.

Wat zet je op je mini cv?

 • Naam
 • Functie
 • Mobiele nummer / Vaste telefoonnummer
 • E-mail adres
 • LinkedIn adres
 • Eigen website
 • Foto
 • Belangrijkste kwaliteiten
  (kunnen eventueel op de achterkant)

Wat zet je niet op je mini cv?

 • Geboortedatum
 • Salarisindicatie
 • Informatie die ten nadele van jezelf kan zijn
 • Handmatige wijzigingen

Het mini cv is geen vervanger van het traditionele cv, maar is bedoeld voor gebruik tijdens het netwerken.

Meer over het mini cv

In Amerika en Frankrijk is het mini cv al een groot succes gebleken, in Nederland is het een groeiend fenomeen. Op het internet zijn enkele websites beschikbaar die dieper ingaan op het mini cv, bijvoorbeeld sollicitatiedokter.nl.

Mijn WW loopt af! Wat nu?

Na de WW volgt de WWB, de Wet Werk en Bijstand. De heer Bé Lanting – teamleider Reïntegratie en Werk – legde uit hoe dit in z’n werk gaat.

Het aanvragen van de WWB verloopt altijd via de website werk.nl. Direct na de digitale aanvraag krijg je een Consulent inkomen aangewezen. Met deze consulent wordt je hele woonsituatie onder de loep genomen (gezinssituatie, vermogen enzovoort).
Bij het aanvragen en het doorlopen van je aanvraag is het van het grootste belang dat je alle informatie correct opgeeft, om hiermee te voorkomen dat je later teveel ontvangen uitkering met boete moet terugbetalen.
Na het afronden van de aanvraag WWB volgt een werk-trajectplan. De gemeenten Veendam en Pekela kennen hiervoor het TDC, Test- en Diagnose Centrum. Hierin wordt je portfolio samengesteld en wordt gekeken naar je mogelijkheden. Aan de hand van de uitkomsten wordt je afstand tot de arbeidsmarkt in kaart gebracht. Het TDC duurt maximaal dertien weken.

De WWB is ingewikkelde materie. De wet- en regelgeving is bijzonder streng. De bijstand kan een enorme impact op je leven hebben. Je wilt er van alles aan doen om er zo snel mogelijk weer uit te komen, maar daarvoor ben je wel afhankelijk van degenen die de WWB uitvoeren. Uit de zaal zijn behoorlijk felle vragen gesteld, met name over opleidingsmogelijkheden in de WWB. Over dit laatste kunnen we kort zijn: die zijn er niet.

Net als in de WW heb je ook tijdens je WWB periode de sollicitatieplicht. In de WWB kan de gemeente je vragen iets terug te doen voor je uitkering, bijvoorbeeld vrijwilligerswerk.
Meer algemene informatie over de WWB is te vinden op de website van de Rijksoverheid. Als je in de WWB dreigt te belanden, vraag dan bij je gemeente alle informatie die je van pas kan komen. Je krijgt ook al heel veel informatie mee.

Circus in Veen

Over vrijwilligerswerk gesproken: als speciale gast in ons midden hadden we Suzanne Verhagen, PeerGroup, locatietheater Noord Nederland. Suzanne vertelde over “Circus in Veen”, waarin gespeeld wordt dat circusartiesten in de Veenkolonieën terechtkomen. Dit is het begin van een explosieve muziektheaterspektakel, welke plaatsvindt van 6 tot en met 24 augustus aanstaande. Men zoekt nog vrijwilligers voor allerlei activiteiten, voor en achter de schermen. Meer informatie op www.circusinveen.nl.

Samenwerken aan nieuwe kansen

Werkzoekenden hebben in ieder geval één ding gemeen: zij zoeken. Zij zoeken werk; of op z’n minst naar kansen om weer aan het werk te komen. Zij helpen elkaar, met advies, raad en daad, van en voor werkzoekenden. Samenwerken. Samen werken. Samenwerken aan nieuwe kansen.

Graag tot ziens op het volgende Netwerkcafé Veendam!

Spread the love

Richard

"Ik concurreer niet, ik maak websites."